PekingHouse首府别墅设计案例

2014-09-02

设 计 师:邱德光先生T.K.Chu

主要建材图腾玻璃、黑檀木、石材、不锈钢

面    积:600平方米

座落位罝:北京


 

“首府‧官邸PekingHouse”600平米的别墅座落CBD这块寸土寸金的绝版地段,以其1.3的低容积率,独户独栋的别墅格局,在北京高密度的CBD区显得不凡脱俗、傲视群英。

在空间规划方面,乃以满足现代生活作为基本结构,三个楼层空间以一道中轴线串联所有空间。其中,公共空间位于1楼与B1,2楼则属于私密空间。自入口进入,以2.5米宽的中轴线廊道衔接左右两边的主要起居间与餐厅厨房。B1则延续中轴廊道概念,串联影音娱乐室以及利用挑空引入极佳采光的书房阅读室、品茗冥想区以及活动健身区。B1层起居阅读室是适合全家人打发时间的地方,外面天井式的阳台使地下一层能享受良好的日照,外面露台设有小水池,由地面延伸下的设计一水帘墙面,古人说“智者乐水”指的是近水的地方养心,适合思考,因此以木质平台延伸进入室内品茗冥想区与活动舒展区,达到内外通透,再以高低差台阶逐渐将平台由外导入室内的各类型不同功能的区域。

整个中轴线,邱德光T.K.Chu运用框景与拖开天花墙面,将廊道视为一道动态的Gallery,在面应每一空间入口的端景,墙面退缩,展示品嵌入,对应了另一个空间的入口,利用布置陈列,切割空间,随着步履进移,变动视觉焦点,增添趣味。廊道上透过光线投射,以家具或是独特饰品花卉,使原本单调枯燥的过渡转折空间变得生动和精致,作为进入下一个空间的伏笔。

邱德光T.K.Chu的家居品味,在于中西兼容,舒适为重。因此他选择用线条简洁的家具,搭配中式简化版窗棂与有细节的饰物。邱德光T.K.Chu认为人的审美思维是一种对应关系,他从人长期的自然观察中而来,提炼出一种相对事物的观念。而这种观念作用在创造人为空间时,则表现为一种与大自然相呼应、相对话的状态,而非一种征服的方式。因此,空间序列安排与外界环境相呼应,另外细节的布置陈设,也都采用相互呼应的形式,以现代烘托中式典雅,以简约衬出细腻繁美,以此表达现代人的文化意识的特点。

 

二、Peking House Villa

      Regarding the spacing design, the basic structure was to satisfy the modern lifestyle, using one central pivot to connect all the spacing of three floors.  The 1st floor and the basement are planned as the public space when the 2nd floor is designed to be the private space.  When you enter the door, you will see a central pivot corridor which is 2.5 meters wide connecting the living room and the dining room/kitchen on both sides.  The basement extends the concept of pivot corridor, connecting the audiovisual room, tea and meditation area, gym and workout area, and the study room where the designer uses the idea of atrium to bring in bright daylight.  The reading room in the basement is a place suitable for the whole family to spend their leisure time.  On the outside is a patiostyle balcony, which allows the basement to get plenty of sunshine.  There is a little pond outside the balcony, and there is a curtainlike water wall extending into the ground.  The ancient elders say, “The wise enjoy the waters.”  That means a place near the water is the most suitable place to relax and meditate.  Therefore, the idea is to construct a wooden platform that extends into the indoor tea meditation area and the workout area, in order to penetrate the inner and outer space.  Then, the steps gradually lead the platform into the multi-function area inside the house.

 

As to the whole central pivot, T.K.Chu uses frames and tactics of magnifying the ceilings and walls, thus the corridor becomes a dynamic gallery.  As to the scene of every entry, the design was to make the wall shrink back, inlaying the exhibitions. Using the tactic of displaying ornaments and separating the spacing, you will find it more and more interesting when your visual focus changes with every step.  The corridor, which was originally a dull transition space, is now displaying fine furnitures and the unique ornaments of flowers.  Under the refection light, everything becomes vivid and exquisite, leaving a foreshadowing of what is come in the next spacing.

 

The housestyle of T.K chu  is to be combined  with eastern and western culture, with an emphasis on comfort.  Therefore, he chose furnitures with succinct lines, with matching simplified Chinese window lattices and detailed ornaments.  T.K.Chu believes that Chinese aesthetic mind is a kind of corresponding relationships.  Because the Chinese have observed nature for ages while experiencing many ideas and natural phenomena; when this kind of idea was applied to the creation of home living space, we sought to be in harmony with nature instead of attempting to conquer it.   Therefore, the space array arrangement was a reply to the external environment, with every detailed display and furnishing echoing each other during the usage of this concept.  The idea was to use modernism to emanate the Chinese style refinement by contrast, using simplicity to exhibit the delicate beauty, thus expressing the characteristics and richness of the modern Chinese culture.